Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowa tortilla z filetem z kurczaka i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo syta przekąska lub pomysł na obiad lub kolację.To danie często przygotowuję,bo moja rodzina bardzo je lubi.

Domowa tortilla z filetem z kurczaka i warzywami

Składniki:

Domowa tortilla z filetem z kurczaka i warzywami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • około 120-150 ml ciepłej wody

 

  • Nadzienie:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (około 30 dag )
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony (szklarniowy lub gruntowy)
  • puszka kukurydzy
  • pół niewielkiej kapusty pekińskiej

 

  • Dodatkowo:
  • majonez
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Domowa tortilla z filetem z kurczaka i warzywami
Mąkę sól,i olej przekładamy do miski,stopniowo wlewając wodę zagniatamy dość twarde ciasto.Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy miską i odstawiamy na około pół godziny.Następnie ciasto dzielimy na 6 równych części,bardzo cieniutko wałkujemy i smażymy placki na suchej,gorącej patelni,z obu stron po kilka chwil. Nadzienie: filet z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy,kroimy w paski,oprószamy solą i przyprawą do gyrosa.Mięso odstawiamy na pół godziny,następnie smażymy na rozgrzanym oleju około 10 -15 minut do miękkości i zrumieniania. Warzywa myjemy i osuszmy.Kapustę drobno kroimy,pomidor kroimy w ćwiartki,ogórek obieramy i kroimy w słupki,kukurydzę odsączamy z zalewy. Na upieczone placki nakładamy porcje przygotowanych warzyw i mięsa,dekorujemy majonezem i zwijamy.Podajemy od razu.