patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 646]

Domowa wędlina z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wedlina do kanapek z indyka oraz mięsa mielonego wołowego. Idealna propozycja na domową wędlinę do kanapki.

Domowa wędlina z indyka

Składniki:

Domowa wędlina z indyka

 

  • 1 kg udźca z indyka
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziel angielskich

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z indyka
Udziec z indyka myję. Wycinam zbędne kości. Mięsa rozkrajam wzdłuż tak by tworzył jeden płat. Solę i pieprzę do smaku. Nacieram również czosnkiem. Na środek mięsa kładę mielone mięso wołowe. Dokładnie zawijam i wkładam do siatki przeznaczonej do pieczenia mięsa. Wstawiam do lodówki na ok 12 godzin.

Następnie mięso w siatce zawijam dodatkowo folią. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekę przez ok 60 min a następnie przez 20 min w 180 stopniach.

Mięso po upieczeniu wyjmuję z foli. Zostawiam w siatce i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.

Mięso wtedy będzie lepiej się kroiło.

Smacznego.