Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Prasowanka - indyk w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Domowe wędlinki to te które cieszą się największym powodzeniem. Wędlina z szynkowau jest moją ulubioną propozycją.

Prasowanka - indyk w galarecie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prasowanka - indyk w galarecie

 

  • około 800 g filetu z indyka
  • 1 czubara łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 łyżeczki peklo soli
  • około 50 -70 ml wody

Sposób przygotowania:

Prasowanka - indyk w galarecie
W miseczce mieszamy przyprawę do drobiu, żelatynę oraz sól peklową - mieszamy. Filet z indyka kroimy w cieniutkie plastry. W miseczce układamy warstwami pojedynczo na dnie filet, posypujemy przyprawą i przykrywamy kolejną warstwą - przyprawa - warstwa mięsa i przyprawa - teraz wszystko dokładnie mieszamy aby całe mięso pokryło się przyprawą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Następnie mięso przekładamy do szynkowara, zalewamy około 50-70 ml wody i zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Następnie wstawiamy szynkowar do garnka z wodą o temperaturze 70-80 stopni i parzymy całość przez około 2 godziny. Mięso w środku ma osiągnięcia temperaturę 70 stopni. Wyciągamy szynkowar i wstawiamy do zimnej wody aby przestygło, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, wyciągami.

Smacznego.
Prasowanka - indyk w galarecie
do miseczki przekładamy przyprawy i całość mieszamy
Prasowanka - indyk w galarecie
mięso myjemy, a nastepnie kroimy w cienkie plastry
Prasowanka - indyk w galarecie
mięso przekłądamy do miseczki i oprószamy przyprawami - mieszamy
Prasowanka - indyk w galarecie
przekładamy do szynkowara i poldewamy wodą - zamykamy, odstawiamy i parzymy.