Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taką wędlinę najbardziej lubi moja siostra, która jest wielbicielką mięsa z indyka

Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie

Składniki:

Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie

 

  • filet z piersi indyka (800g),
  • MARYNATA:
  • 125 ml piwa,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka musztardy Dijon lub rosyjskiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny (vegety),
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-musztardowa wędlina z indyka w piwie
Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je do lodówki na całą noc. Mięso obracamy kilka razy na drugą stronę, aby przeszło marynatą. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (1 godzina na 1 kg mięsa). W trakcie pieczenia filet polewamy powstałym z pieczenia sosem. Jeśli mięso zacznie się spiekać przykrywamy je folią aluminiową. Po upieczeniu mięso studzimy i kroimy w cienkie plasterki. Smacznego ;)