Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z piersi kurczaka
Mięso myjemy i osuszamy. Wycinamy błonki. Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą i wcieramy ją w mięso. Odstawiamy mięso do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie przekładamy pierś z kurczaka na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową (nie zawijamy w nią mięsa). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w pieczemy przez 45 minut w temp.200 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero zimne, w przeciwnym razie nadkrojona wędlina zrobi się sucha w środku.
Po tym czasie przekładamy pierś z kurczaka na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową (nie zawijamy w nią mięsa). Wkładamy do nagrzanego piekarnika w pieczemy przez 45 minut w temp.200 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Kroimy dopiero zimne, w przeciwnym razie nadkrojona wędlina zrobi się sucha w środku.