iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Domowa wędlina z łopatki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pomimo tego, że w sklepach półki uginają się od gotowych wyrobów to warto od czasu do czasu przygotować sobie taką w domu. Smak wynagrodzi nam włożony w przygotowanie czas.

Domowa wędlina z łopatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa wędlina z łopatki

 

  • 1,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 dag peklosoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina z łopatki
Mięso umyć i osuszyć następnie pokroić w miarę najmniejszą kostkę i wymieszać z solą, odstawić do lodówki na około godzinkę po tym czasie dodać do mięsa drobno posiekany czosnek, pieprz, cukier i żelatynę dolać wodę i dokładnie wszystko wymieszać. Do szynkowaru włożyć woreczek i napełnić go masą mięsną dokładnie ją ubijając, zakręcić woreczek i zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 godziny. W wysokim garnku zagotować wodę i do gorącej wstawić szynkowar, gotować 2 godziny w temp. 80 st po tym czasie wystudzić i wstawić na kolejne 12 godzin do lodówki, aby całość zastygła i się dokładnie związała.
Domowa wędlina z łopatki
Pokrojone drobno mięso wymieszać z przyprawami.
Domowa wędlina z łopatki
Masę miesno dobrze ubić w szynkowarze.

Tagi:

mięso