Sposób przygotowania:
Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Mięso umyć dokładnie i osuszyć. z boczku odciąć skórę. Piersi (miałam 3 szt) oczyścić z błon. 2 piersi pokroić w kostkę. 1 pierś i boczek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól peklującą, żelatynę i pieprz, wymieszać. Suszone pomidory z oleju pokroić w kawałki, wrzucić do masy. Dodać kilka łyżek wody i wyrabiać dłonią masę aż zacznie się kleić.Szynkowar wyłożyć woreczkiem (używam woreczków do mrożenia, które wytrzymują temperaturę do +115st), nałożyć masę mięsną, ubić dobrze i zawiązać. Zamknąć szynkowar, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wstawić szynkowar do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 75st, parzyć 70 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć, wystudzić i schłodzić przez całą noc w lodówce.
marietta
Alex_M
w szynkowarze raczej pieczeni nie da się zrobić....
marietta
Alex_M
nie wygląda ;) a po to właśnie jest opis, żeby wiedzieć jak powstało to co jest na zdjęciu...
zbysiowa
Alex_M
częstuj się, sporo wyszło :) masz rację, domowe NAJlepsze:)
reanja
Jak bardzo sie cieszę że mój przepis sie przydał, to cieszy bardzo:) nie musi być oryginalny ściągnięty, dodałaś do niego coś od siebie i jest już Twój,
Alex_M
za pierwszym razem zrobiłam identycznie jak Ty, za każdym kolejnym robiłam już modyfikacje, aż wyszło to - mąż mówi, że jego ulubiona wędlina. podziękowania należą się Tobie, dzięki Twoim wędlinom zdecydowałam się na kupno szynkowara :)