Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie przepyszna i o wiele zdrowsza od kupnej- domowa wędlina :)

Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku

Składniki:

Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku

 

  • 50 dag piersi z kurczaka

 

  • 30 dag boczku wędzonego (niezbyt tłustego i jak najmniej słonego)

 

  • 1 łyżeczka soli peklującej bez glutaminianu sodu

 

 

 

  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką

 

 

  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Pierś z kurczaka tniemy w cienkie paski o grubości około 0,5 cm. Do mięsa dodajemy sól peklującą, suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką, paprykę oraz sól peklującą. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Dodajemy żelatynę i wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy worek foliowy i napełniamy go mięsem, które dokładnie dociskamy. Zawiązujemy woreczek, zamykamy szynkowar i wkładamy go do garnka. Wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa. Gotujemy 90 minut w temperaturze 85 stopni. Wyciągamy, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu rozcinamy worek, odlewamy soki i kroimy w cienki plasterki.