Sposób przygotowania:
Wędlina z piersi kurczaka i wędzonego boczku
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Pierś z kurczaka tniemy w cienkie paski o grubości około 0,5 cm. Do mięsa dodajemy sól peklującą, suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką, paprykę oraz sól peklującą. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Dodajemy żelatynę i wodę i bardzo dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy worek foliowy i napełniamy go mięsem, które dokładnie dociskamy. Zawiązujemy woreczek, zamykamy szynkowar i wkładamy go do garnka. Wlewamy tyle wody, aby sięgała ponad poziom mięsa. Gotujemy 90 minut w temperaturze 85 stopni. Wyciągamy, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki na całą noc. Po schłodzeniu rozcinamy worek, odlewamy soki i kroimy w cienki plasterki.