Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Domowa wędlinka z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsza domowa wędlinka , robię sama wędlinki, bez żadnych konserwantów, te sklepowe niech się schowają. Przepis zaczerpnięty z Kulinarny karnet Christophera

Domowa wędlinka z szynkowara Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowa wędlinka z szynkowara

zalewa do mięsa

  • czosnek - 2 ząbki
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • kolendra - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 łyżeczki
  • sól peklowa - 2 łyżeczki
  • woda zimna - 150 ml

mięso

  • łopatka wieprzowa - 1,30 kg

Sposób przygotowania:

Domowa wędlinka z szynkowara
Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę do mięsa.

Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać. Do zalewy wkładać porcjami mięso, dobrze wymieszać.

Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.

Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara. Parzyć w temperaturze około 80 C 140 minut.

Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
Domowa wędlinka z szynkowara
Wieprzowa łopatka została opłukana i osuszona
Domowa wędlinka z szynkowara
Mięso zostało pokrojone na plastry i dobrze rozbite
Domowa wędlinka z szynkowara
Plastry rozbite mięsa włożone zostały do zalewy
Domowa wędlinka z szynkowara
Mięso wymieszane z zalewą i włożone zostało do foliowego woreczka
Domowa wędlinka z szynkowara
Wędlinka wyjęta z szynkowara gotowa do jedzenia