Sposób przygotowania:
Domowa wędlinka z szynkowara
Łopatkę opłukać i osuszyć, pokroić w cienkie plastry. Każdy plaster mięsa dobrze rozbić tłuczkiem. Przygotować zalewę do mięsa.
Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać. Do zalewy wkładać porcjami mięso, dobrze wymieszać.
Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.
Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara. Parzyć w temperaturze około 80 C 140 minut.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
Do miski wlać wodę, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oraz żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać. Do zalewy wkładać porcjami mięso, dobrze wymieszać.
Mięso przełożyć do worka, dobrze ugniatając ręką, zawinąć worek i włożyć do szynkowara. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na dobę.
Do wysokiego garnka wlać wodę, włożyć szynkowar, woda powinna być sięgać 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowara. Parzyć w temperaturze około 80 C 140 minut.
Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.