Sposób przygotowania:
Drobiowa wędlinka z szynkowara
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, ręcznikiem papierowym. Następnie mięso pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, przez praskę. Dodać do mięsa majeranek, sól peklowaną , pieprz i żelatynę, dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka, dobrze rozgnieść w misce tłuczkiem do ziemniaków. Do szynkowara włożyć woreczek, do worka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma. Woreczek zawinąć, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Szynkowar odstawić do lodówki najlepiej na całą dobę. Po tym czasie, szynkowar wstawić do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Parzyć wędlinę w 80 stop, nie gotować, przez 100 minut. Następnie wyjąć szynkowar z wody, schłodzić go pod strumieniem zimnej wody, odstawić szynkowar na następne 12 godzin, schłodzić w lodówce.
edytaha
Danusia19671