Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Domowa wędzona makrela

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wędzone ryby zawsze są pyszne. Ale taka własnoręcznie przygotowana i uwędzona jest najlepsza na świecie!

Domowa wędzona makrela Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa wędzona makrela

 

  • 2 - 3 świeże makrele (ok. 1 kg)
  • Zalewa (na litr wody):
  • 2 czubate łyżki soli
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie - 3 - 4 ziarna
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędzona makrela
Przygotuj zalewę - wszystkie składniki wymieszaj w garnku i pogotuj ok. pół godziny. Wystudź. Sprawione ryby umyj dokładnie, usuń skrzela i oczy, osusz. Zalej w naczyniu schłodzoną zalewą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyjmij je z zalewy, umyj dokładnie,osusz i powieś w przewiewnym miejscu do całkowitego wysuszenia. Brzuszki ryb rozeprzyj drewnianymi patyczkami, aby środek był również suchy. Skóra ryby po wysuszeniu powinna być matowa. jest ważny etap przygotowania, gdyż jeżeli ryba zachowa wilgoć, w czasie wędzenia będzie się gotować a nie wędzić. Ryby wędziłem ok. 4 godzin w temperaturze ok. 50 - 60 st. C.
Domowa wędzona makrela
Wstępny etap - sprawienie i dokładne mycie
Domowa wędzona makrela
moje makrele leżały w zalewie dwa dni w lodówce
Domowa wędzona makrela
Bardzo ważny etap - dokładne wysuszenie przed wędzeniem
Domowa wędzona makrela
Najprzyjemniejszy etap - makrele w wędzarni.