Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Domowa zupa pieczarkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostatnio ulubiona zupa mojej córeczki

Domowa zupa pieczarkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa zupa pieczarkowa

 

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 różyczki brokuła
  • 4 ziemniaki
  • 1,5l bulionu
  • 1 cebula
  • 150g gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Domowa zupa pieczarkowa
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy też pora pokrojonego w półplasterki zalewamy bulionem i zaczynamy gotować. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Brokuła po umyciu kroimy na drobne kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w kostkę. Cebulę razem z pieczarkami podsmażamy na patelni na oleju, dodajemy też troszkę soli i pieprzu. Smażymy przez ok 10 minut, Do gotującej się zupy dodajemy ziemniaki i brokuła. Mieszamy i po 3 minutach dorzucamy podsmażone pieczarki z cebulą. Całość gotujemy ok 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy po zabieleniu jogurtem naturalnym.
Domowa zupa pieczarkowa
Na końcu do zupy dodajemy podsmażone pieczarki