Renata k

Renata k

Szef Kuchni
[Przepisów: 29]

Domowe 3 Bit

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciacho do kawusi :)

Domowe 3 Bit

Składniki:

Domowe 3 Bit

 

  • 300g herbatników kwadratowych
  • 400g masy karmelowej z puszki
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 kostki masła
  • aromat waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Domowe 3 Bit
Przygotowujemy blachę do pieczenia. Dno blachy wykładamy herbatnikami.Na herbatniki nakładamy masę karmelową i przesypujemy płatkami migdałowymi. I ponownie warstwa herbatników. Zagotowujemy 2 szklanki mleka,do gotującego się mleka dodać 2 budynie wymieszane w jednej szklance mleka. Następnie dodać masło i gotować dwie minuty,potem dodaćkilka kropel aromatu waniliowego i 1/2 szklanki cukru. Gdy krem będzie gotowy odstawić do ostygnięcia. Wystudzony wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników i lekko docisnąć,wstawić do lodówki aby się schłodziło. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkacu gorącej wody ostudzić,zchłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę połączyć ze śmietaną. Tak przyżądzony krem rozsmarować po powieszchni ciasta i posypać wiurkami czekoladowymiy.