Sposób przygotowania:
Bułki razowe z ziemniakamiETAP 1:
Ziemniaki dobrze utłuc ( u mnie były to ziemniaki z obiadu z dodatkiem koperku), mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać do ziemniaków i wymieszać.
ETAP 2:
Obie mąki wymieszać na sucho z dodatkiem cukru i soli, dolać mieszankę mleka z ziemniakami oraz rozpuszczone i przestudzone masło.
ETAP 3:
Ciasto najlepiej wyrobić przy pomocy robota z końcówką haka i odstawić do wyrośnięcia w trakcie wyrastania ciasto dwa razy wyciągnąć z miski, rozciągnąć i złożyć na cztery w paczuszkę.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, uformować z niego wałek i pociąć na 12 porcji.
ETAP 5:
Z porcji ciasta uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem na środku w każdej bułce zrobić małe wgłębienie po wierzchu posmarować jajkiem i posypać makiem, odstawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 220st na dnie postawić blaszkę z kostkami lodu i wstawić bułki, piec około 20 minut.
SylaUla
iziona
Koniecznie :)