slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Domowe bułeczki z ziarenkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam świeże domowe pieczywo, a Wy? Jeśli tak, to zapraszam Was na pyszne domowe bułeczki z ziarenkami.

Domowe bułeczki z ziarenkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe bułeczki z ziarenkami

 

  • (na 6 większych bułek)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • szczypta soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • mleko do posmarowania bułeczek
  • mieszanka prażonych ziaren

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki z ziarenkami
Do miseczki wlewam ciepłą wodę i mleko (nie gorące!). Następnie dodaję cukier i wkruszam drożdże, całość dokładnie mieszam. 

Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz rozrobione drożdże. Całość wyrabiam ręką (w razie potrzeby dłoń można posypywać delikatnie mąką). Ciasto ma być lekko klejące, miękkie w dotyku. 

Z ciasta formuje gruby wałek, który dzielę na 6 porcji. Z każdej tworzę w dłoniach bułeczki. Bułeczki układam obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia (około 1 cm odstępu). Bułeczki smaruję mlekiem i obsypuję ziarenkami. 

Bułeczki piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależny od piekarnika, u mnie około 40 minut. Bułeczki powinny się zarumienić (te są z piekarnika gazowego, w elektrycznym wychodzą ładniejsze).
Domowe bułeczki z ziarenkami
Domowe bułeczki z ziarenkami - domowe pieczywo