Sposób przygotowania:
Bułeczki z ziarenkami
Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.
Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasto:
Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.
Formowanie bułeczek:
Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce.
Przygotowanie bułeczek:
Bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.