Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bułki śniadaniowe z chia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne bułeczki śniadaniowe posypane ziarenkami szałwii hiszpańskiej. Doskonałe na śniadanie. Szybkie i łatwe do przygotowania.

Bułki śniadaniowe z chia

Składniki:

Bułki śniadaniowe z chia

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 20g drożdży,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki ziaren chia (szałwii hiszpańskiej),
  • jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Bułki śniadaniowe z chia

Przygotowanie rozczynu

Bułki śniadaniowe z chia
Z drożdży, mleka, mąki i cukru przygotowuję rozczyn. Łączę z pozostałymi składnikami.

Drożdże mieszam z 3 łyżkami mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło.

Wyrabianie ciasta

Bułki śniadaniowe z chia
Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto.

Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką.

Formowanie bułeczek

Bułki śniadaniowe z chia
Z ciasta formuję owalne bułeczki. Układam na blaszce.

Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

Posypanie bułeczek ziarenkami

Bułki śniadaniowe z chia
Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia.

Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.