Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Miękkie i długo świeże bułki z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie, pulchne i smaczne. Jeśli będziemy przechowywać je w zamkniętym woreczku, pozostaną długo świeże.

Miękkie i długo świeże bułki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miękkie i długo świeże bułki z makiem

 

  • mąka pszenna (dałam tortową) - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • mąka żytnia - 1/2 szklanki,
  • mleko 3,2% - 3/4 szklanki,
  • drożdże świeże - 25g,
  • margaryna śmietankowa lub masło - 25g,
  • jogurt naturalny lub śmietana 12% - 3 łyżki,
  • mak - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka,
  • cukier - 1 łyżka,
  • woda letnia - ok 1/3 szklanki.

Sposób przygotowania:

Miękkie i długo świeże bułki z makiem
Z pokruszonych drożdży, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i podgrzanego do temp. ok 40 stopni mleka robimy rozczyn. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia, na ok 10-15 minut. Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy mak, miękką margarynę, jogurt i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie, środek uderzamy pięścią. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki. Formujemy w ręku wałek, w którym na środku robimy supeł, następnie zwijamy końce pod spód bułeczki i zlepiamy je. Uformowane bułki pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Miękkie i długo świeże bułki z makiem
pulchne i smaczne bułeczki z makiem
Miękkie i długo świeże bułki z makiem
Z mąki mleka drożdży i cukru robimy zaczyn
Miękkie i długo świeże bułki z makiem
Łączymy wyrośnięty rozczyn z pozostałymi składnikami
Miękkie i długo świeże bułki z makiem
Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia

Tagi:

mak bułki