Sposób przygotowania:
Miękkie i długo świeże bułki z makiem
Z pokruszonych drożdży, 2 łyżek mąki, łyżki cukru i podgrzanego do temp. ok 40 stopni mleka robimy rozczyn. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia, na ok 10-15 minut. Przesiewamy mąkę z solą, dodajemy mak, miękką margarynę, jogurt i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto urośnie, środek uderzamy pięścią. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy bułeczki. Formujemy w ręku wałek, w którym na środku robimy supeł, następnie zwijamy końce pod spód bułeczki i zlepiamy je. Uformowane bułki pozostawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
zbysiowa
edytaha
Sarenka
marietta