Sposób przygotowania:
Dróżdżowe zawijaski z makiem
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 min, następnie zagotować i bardzo dokładnie odcedzić. Odsączony mak zmielić na patelni stopić masło dodać mak i kilka minut smażyć mieszając, wystudzić. Do przestudzonego maku dodać cukier, miód, żółtka oraz rozdrobnione różne bakalie i aromat migdałowy, wymieszać i na koniec ostrożnie połączyć z ubitymi białkami. Ciasto: Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i dodać do niej drożdże, płynny tłuszcz oraz 2 jajka i 1 żółtko, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta oddzielić 1/4 i rozciągnąć ją na dnie formy(28cm na 24cm), resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, posmarować go 3/4 całej masy makowej i zwinąć jak roladę. Resztę masy rozsmarować na cieście ułożonym w formie. Zwinięte ciasto pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć je miejscem cięcia do dołu na cieście, wierzch posmarować pozostałym białkiem, posypać zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180-190 st około 30 min po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
edytaha
iziona
Może być bo wyszły z tego zgrabne i poręczne porcyjki :)
edytaha
iziona
Mi się też nigdy nie chce, ale dostałam mak od mojej mamy bo ona kupiła i na tym się skończyło więc trzeba było coś z nim zrobić :)
edytaha
No właśnie, ja potrzebowałam tylko garstkę maku i też kupiłam całe duże opakowanie, bo tylko takie były. Ale niebawem święta, jakoś go zagospodaruję pomimo lenistwa :)
iziona