kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Domowe gofry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na domowe gofry. Takie gofry najlepiej smakują z dżemem lub bitą śmietaną albo z owocami. Polecam.

Domowe gofry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe gofry

 

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka z czubkiem mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Domowe gofry
Do miski wlewamy mleko i dodajemy jajka oraz cukry, mieszamy. Następnie wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie mieszamy.

Gofrownice rozgrzewamy i natłuszczamy, wlewamy łyżką porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor z każdej strony.

Usmażone gofry kładziemy na kratkę do ostudzenia, a następnie przekładamy na talerz.
Domowe gofry
Do mleka dodajemy oba cukry oraz wybijamy jajka.
Domowe gofry
Mleko z jajkami i cukrem energicznie mieszamy.
Domowe gofry
Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.
Domowe gofry
Na rozgrzanej i natłuszczonego gofrownicy pieczemy gofry.