gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Domowe hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane domowe hamburgery polecam jako danie na kolację lub obiad. Moja rodzina bardzo je lubi.

Domowe hamburgery

Składniki:

Domowe hamburgery

 

sos czosnkowy

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawa tzatziki

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery

ETAP 1:

Domowe hamburgery
Obraną i pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i przez chwilę podsmażamy.

ETAP 2:

Domowe hamburgery
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę i przyprawy.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie mieszamy - wyrabiamy.

ETAP 3:

Domowe hamburgery
Z mięsa przygotowujemy płaskie kotlety

Z przyprawionego mięsa formujemy płaskie kotlety.

ETAP 4:

Domowe hamburgery
na rozgrzanym tłuszczu smażymmy kotlety.

Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

ETAP 5:

Domowe hamburgery
Przekrojone na pół bułki opiekamy w piekarniku.

Bułki przekrawamy na pół, układamy na blasze i opiekamy w piekarniku ok. 5 minut w temp. w temp. 180 stopni.

ETAP 6:

Domowe hamburgery
Do jogurtu naturalnego dodajemy przyprawę tzatziki.

Jogurt naturalny przekładamy do miski dodajemy do smaku przyprawę tzatziki.

ETAP 7:

Domowe hamburgery
sosem czosnkowym smarujemy połówki bułek.

Bułki wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem czosnkowym.

ETAP 8:

Domowe hamburgery
Na bułce układamy liśćsałaty i plaster pomidora.

Następnie na bułkach układamy liście sałaty i plaster pomidora.

ETAP 9:

Domowe hamburgery
Następnie układamy ogórki kiszone pokrojone w plastry i jeden kotlet.

Na pomidorze układamy plasterki ogórka kiszonego i kotlet usmażony. Przykrywamy ponownie liściem sałaty i drugą połówką bułki posmarowaną sosem czosnkowym.