bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Domowe hamburgery z sosem aioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe hamburgery z pysznym sosem aioli to jest to.

Domowe hamburgery z sosem aioli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe hamburgery z sosem aioli

 

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
  • jajko
  • łyżeczka oregano
  • do smaku papryka słodka
  • 6szt bułek do hamburgerów
  • plastry sera żółtego
  • sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Domowe hamburgery z sosem aioli
Mięso w misce wyrobić z jajkiem, drobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem, oregano, papryką. Uformować płaskie kotlety. Na patelni beztłuszczowej lub na grillu usmażyć kotlety. Bułki również delikatnie przygrzać. Spód posmarować sosem, położyć plaster sera, plaster szynki szwarcwaldzkiej, na to kotlet, trochę sosu, ser, szynkę, przykryć górą bułki. Podać z sosem .

Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do majonezu, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny. Wsypać łyżeczkę czerwonej papryki, wymieszać.
Domowe hamburgery z sosem aioli
Domowe hamburgery z grilla z sosem aioli
Domowe hamburgery z sosem aioli
Kolacja na szybko czyli domowe hamburgery