mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Domowe kajzerki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Z ciastem drożdżowym dobrze się pracuje:)

Domowe kajzerki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kajzerki

 

Sposób przygotowania:

Domowe kajzerki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam. Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto odstawiam na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiam około 5 minut. Ciasto wkładam do miski lekko posmarowanej oliwą. Ciasto odstawiam na jedną godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na osiem części. Z każdej części formuję kuleczkę, lekko spłaszczam, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam ściereczką i ostawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Kajzerki nacinam nożem. Piekę w nagrzanym piekarniku w 225*C około 15-17 minut.
Domowe kajzerki
Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto
Domowe kajzerki
Ciasto dzielę na osiem równych części, odstawiam
Domowe kajzerki
Z każdej części formuję bułeczkę i kładę na blasze
Domowe kajzerki
Bułeczki nacinam nożem i odstawiam do wyrośnięcia