Sposób przygotowania:
Kajzerki z sezamem
Drożdże z cukrem rozpuściłam w ciepłej wodzie. Przykryłam i odstawiłam na ok.15 minut w ciepłe miejsce. Do miski od robota wsypałam przesianą mąkę i sól. Dodałam drożdże, jajko i rozpuszczone masło. Całość wyrabiał robot końcówką chlebową ok. 5 minut. Przykryłam i odstawiłam na 10 minut, potem znowu zagniatał robot ok 5 minut aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Uformowałam kulę, miskę przykrłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 części i z każdej uforowałam bułeczkę, w kazdej nożem zrobiłam nacięcia jak maja kajzerki. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem, przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne ok. 30-45 minut aż bułeczki ponownie wyrosną, ale nie dłuzej bo się za bardzo napuszą i stracą swoją kajzerkowatość. Gotowe posmarowałam masłem i posypałam sezamem. Piekłam w 220 stopniach ok. 10-15 minut. A potem wystarczy samo masło i ma sie pyszne śniadanie
eluchap