aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Domowe lody bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chłodzące domowe lody z bakaliami

Domowe lody bakaliowe

Składniki:

Domowe lody bakaliowe

 

  • 1 litr mleka
  • 6 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego
  • dowolne bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, kokos

Sposób przygotowania:

Domowe lody bakaliowe
Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na chwilę do zmięknięcia, odcedzić. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, starannie ubić na pyszystą pianę. Mleko zagotować. Gorącym mlekiem zalać ubite jajka, wymieszać. Nie gotować. Pozostawić do przestudzenia. Następnie do masy wsypać bakalie i wymieszać. Przelać masę do kubeczków i zamrozić.