Misia_1404

Misia_1404

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 191]

Domowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Można również przyrządzić bez alkoholu

Domowe pączki

Składniki:

Domowe pączki

 

Sposób przygotowania:

Domowe pączki
Drożdże rozcieraj z 1 łyżką cukru, 20dag mąki i 150ml mleka, odstaw na godzinę. Kiedy wyrośnie wlej 6 żółtek utartych z 10 dag cukru i 1 całym jajkiem, 350 ml mleka, dodaj 80 dag mąki i 50 ml alkoholu oraz szczypte soli.Wyrób ciasto na koniec wlej roztopione masło (ostudzone). Ponownie wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją obj. formuj pączki. W rondlu rozgrzej smalec i wkładaj pączki i smaż na średnim ogniu na rumiano.