Sposób przygotowania:
Pączki z marmoladą
Letnie mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka zmiksować z resztą cukru na gładką masę, dodać pozostałą przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenka wanilii, rum oraz sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać lub nabierać łyżką niewielkie porcje, formować w dłoniach placuszki, na środek nakładać porcje marmolady, dokładnie zlepić i kształtować kulki. Kłaść na posypaną mąką stolnicę i przykryć ściereczką. Powinny wyrastać jeszcze około 10 minut. W garnku rozgrzać smalec, wrzucać pączki na gorący tłuszcz, a kiedy zrumienią się od spodu, przewrócić. Usmażone pączki wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu, ostudzić i posypać cukrem pudrem.