dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowej roboty pączuszki z marmoladą.

Pączki z marmoladą

Składniki:

Pączki z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/4 kostki margaryny
  • 25 dag marmolady
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączki z marmoladą
Letnie mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka zmiksować z resztą cukru na gładką masę, dodać pozostałą przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenka wanilii, rum oraz sól. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odstawać od ręki. Wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać lub nabierać łyżką niewielkie porcje, formować w dłoniach placuszki, na środek nakładać porcje marmolady, dokładnie zlepić i kształtować kulki. Kłaść na posypaną mąką stolnicę i przykryć ściereczką. Powinny wyrastać jeszcze około 10 minut. W garnku rozgrzać smalec, wrzucać pączki na gorący tłuszcz, a kiedy zrumienią się od spodu, przewrócić. Usmażone pączki wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu, ostudzić i posypać cukrem pudrem.