Sposób przygotowania:
Domowe pączki z marmoladą
Podgrzewamy mleko aby było ciepłe ale nie gorące! Wlewamy je do miski i dodajemy pokruszone drożdże wraz z 2 łyżkami mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 - 15 min tak, aby drożdże urosły. Międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i 2 łyżki cukru waniliowego. Jajka i żółtka z pozostałymi 4 łyżkami cukru ucieramy na puszystą pianę ok 10 - 15 min. Wyrośnięte drożdże wlewamy do wcześniej przygotowanej miski z mąką i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Wyrabiamy dokładnie ciasto rękoma ok 15 - 20 min. Na koniec wyrabiania ciasto musi odstawać od rąk. Do wyrobionego ciasta dodajemy 4 łyżki spirytusu i wcześnie przygotowane roztopione i ochłodzone masło. Zagniatamy całość jeszcze ok 2 - 3 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ciasto, na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy małe kulki lekko przygniecione (wielkości dużego kurzego jajka). Po wyrobieniu kulek przykrywamy wszystkie ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca aż do wyrośnięcia ok 30 - 45 min. Wyrośnięte pączki wkładamy do rozgrzanego smalcu z olejem (w proporcji 3:1). Wkładamy obrany i pokrojony na ćwiartki ziemniak aby pączki się nie paliły. Następnie wrzucamy pączki i smażymy z obydwóch stron. Gdy ziemniak będzie już prawie czarny wymieniamy go. Gotowe pączki obsypujemy cukrem pudrem i nabijamy szprycą marmoladę. Życzymy smacznego :)