Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe paluszki z kminkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Paluszki możemy upiec sobie sami zamiast kupować.Są chrupiące i dużo lepsze od kupnych.częste je piekę,bo moja rodzina je uwielbia.

Domowe paluszki z kminkiem

Składniki:

Domowe paluszki z kminkiem

 

 

  • dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania paluszków
  • kminek do posypania paluszków
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

Domowe paluszki z kminkiem
Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki dodajemy masło,jajko,sól,roztarte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy,kroimy ostrym nożem cienkie paseczki,smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Przygotowane paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie tylko od razu robimy paluszki i pieczemy. 

Tagi:

jajko jajka