bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Paluszki z kminkiem 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Paluszki z kminkiem doskonale pasują podane z barszczem czerwonym:)

Paluszki z kminkiem 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paluszki z kminkiem 5

 

Sposób przygotowania:

Paluszki z kminkiem 5
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, posiekaną margarynę, drożdże, troszkę soli i kminku. Zgniatamy ciasto i odkładamy na około pół godziny do podrośnięcia. Potem ciasto rozwałkowujemy i radełkiem albo nożem wycinamy paski, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą, ścieramy żółty ser i na koniec posypujemy kminkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Zamiast serem możemy posypać słodką papryką w proszku.
Paluszki z kminkiem 5
Zamieszone ciasto odkładamy na około pół godziny do podrośnięcia.
Paluszki z kminkiem 5
Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem albo nożem wycinamy paski.
Paluszki z kminkiem 5
Wycięte paluszki posypujemy solą i posypujemy startym żółtym serem.
Paluszki z kminkiem 5
Na sam koniec paluszki posypujemy kminkiem.