Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Słone paluszki, ciasteczka z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paluszki z kminkiem można podawać do piwa

Słone paluszki, ciasteczka z kminkiem

Składniki:

Słone paluszki, ciasteczka z kminkiem

 

Sposób przygotowania:

Słone paluszki, ciasteczka z kminkiem
Mąką wsypujemy do miski, wlewamy roztopioną margarynę, dodajemy drożdże rozrobione w letniej wodzie albo mleku, dodajemy sól i śmietanę i wyrabiamy ciasto, wyrobione ciasto pozostawiamy aż podwoi swoją objętość. Jak ciasto wyrośnie rozwałkujemy i kroimy w paski o długości 10 cm. Każdy pasek smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy obficie kminkiem i pieczemy w piekarniku na czerwonozłoty kolor.