dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Domowe pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zbliżają się święta, więc pora już gromadzić przepisy na pierniczki

Domowe pierniczki

Składniki:

Domowe pierniczki

 

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • do ozdoby: polewy, maczek ozdobny, migdały, orzechy

 

Sposób przygotowania:

Domowe pierniczki
Miód podgrzewamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę,wlewamy do niej gorący miód i łyżką mieszamy ciasto,dodajemy cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie masło i 1 jajo.
Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie gładkie,potem rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy .
Foremkami wykrawamy pierniczki,smarujemy je rozmąconym jajkiem,posypujemy ozdobnym maczkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni na około 10-15 minut .
Ostudzone możemy polać polewa i jeszcze udekorować.
Doskonale przechowują się w metalowych puszkach wyłożonych serwetka nawet kilka miesięcy,
Smacznego