Sposób przygotowania:
Domowe pierogi z ruskim farszem
Cebulkę drobno pokrojoną na maśle podsmażyć z papryką ostrą, solą (1/4 część cebulki zostawić na patelni), cebulę wsypać do miski i wystudzić. Ziemniaki ugotowane i twaróg w prasce do ziemniaków przecisnąć, dodać majeranek, pieprz mielony i wszystko dobrze wymieszać.
Mąkę tortową wsypać do miski, dodać masło, sól, wlać gorącej wody i wyrobić sprężyste ciasto.
Z porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki. Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu. Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów.
Wsypać do wrzącej, osolonej wody porcje pierogów i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem pierogi wyjmować z garnka na talerz.
Do patelni z resztą cebulki dodać 1/2 kostki masła i stopić, na sam koniec dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu natkę pietruszki 1/2 pęczka i polać pierogi na talerzu.
Mąkę tortową wsypać do miski, dodać masło, sól, wlać gorącej wody i wyrobić sprężyste ciasto.
Z porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki. Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu. Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów.
Wsypać do wrzącej, osolonej wody porcje pierogów i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem pierogi wyjmować z garnka na talerz.
Do patelni z resztą cebulki dodać 1/2 kostki masła i stopić, na sam koniec dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu natkę pietruszki 1/2 pęczka i polać pierogi na talerzu.