Sposób przygotowania:
Domowe smaczne flaczki
Flaki wrzuć do garnka z wodą i odgotuj 3 razy, za kazdym razem zlewając wodę. Dzięki temu flaki nie będa brzydko pachniały. Następnie zalej same flaki (bez wody) rosołem, dodaj pokrojone marchewki i pietruszkę. Gotuj, aż będą wsyatrczająco miękkie (moje potzrebowały około pół godziny co najmniej). Masło połącz z mąką, dodaj troszkę rosołu, wrzuć posiekaną cebulkę i podsmaż (uzyskasz w ten sposób zasmażkę). Dodaj ją do zupy. Następnie dodaj przyprawę do flaków, pieprz i sól do smaku. Podawaj gorące z pieczywem.
Pyza
Spec
Ja kupiłem nie mrożone, u mnie w mięsnym sprzedają na wagę, już pokrojone.
Co do rosołu, już się "tłumaczę" - napisałem rosół, bo chodzilo mi o wcześniej ugotowany na mięsie kurczaka (gotowaliśmy mięso, które moja luba potem piekła), mięso wyjęliśmy, został płyn w garnku 0 i na tym bazowałem przy flakach