Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Domowe spaghetti w wersji z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taką wersje spaghetti podałam ostatnio swojemu narzeczonemu:) Mimo iż nie jest zwolennikiem makaronu to stwierdził że jest przepyszne!

Domowe spaghetti w wersji z cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe spaghetti w wersji z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe spaghetti w wersji z cukinią
W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Mięso należy zmielić w maszynce do mięsa (jeśli ktoś woli można użyć wołowiny). Na patelni rozgrzewam nieco oleju i przekładam mięso razem z przeciśniętym czosnkiem. Po 3 minutach dodaje nieco soli i pieprzu i dalej smażę na wolnym ogniu aż do miękkości. W tym samym czasie na osobnej patelni smażę na oleju pokrojone w kostkę cebule, gdy się nieco zeszklą to dodaję obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę cukinię (ja użyłam mrożoną) - składniki te doprawiam mieszanką suszonych pomidorów i bazyli, a następnie dodaje świeże pomidory które wcześniej sparzam, obieram ze skórki i kroję w mniejsze cząstki. Warzywa przesmażam jeszcze trochę, a następnie dodaje do nich obsmażone wcześniej mięso, dodaje ok. 50-70ml wody, koncentrat pomidorowy, bazylię + inne przyprawy do smaku i całość jeszcze chwilę duszę do czasu aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty i wyrazisty w smaku. Makaron Mamma Mia! gotuje zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, wyjmuję gorący na talerze i obficie polewam przygotowanym sosem. Całośc posypuję startym serem żółtym i dodaje nieco świeżej bazylii. Podajemy zaraz po przygotowaniu i zajadamy na gorąco.
Domowe spaghetti w wersji z cukinią
Etap 1 do dania potrzebny jest rowniez dobrej jakości makaron
Domowe spaghetti w wersji z cukinią
Etap 2 mięso przesmażamy razem z czosnkiem
Domowe spaghetti w wersji z cukinią
Etap 3 do cukini z cebula dodajemy pomidory
Domowe spaghetti w wersji z cukinią
Etap 4 do warzyw przekladamy usmazone mieso