Sposób przygotowania:
Domowe tortellini z mięsem i orzechami
Do mąki dodajemy bardzo ciepłe mleko i bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy przykryte czyste ściereczką. Gotowane mięso wieprzowe mielimy wraz z orzechami i cebulką. Farsz przygotowałam w proporcji 1 :3 tzn 1 część orzechów i 3 części mięsa + 1/2 dużej cebuli. Dodajemy przyprawy i koperek- i koniecznie chili, zaostrzy lekko słodkawy smak orzechów i koperku. Ciasto wałkujemy dość cienko wąską szklanką lub literatką. Nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i boki tak żeby powstały uszka. Gotujemy w osolonej wodzie przez 9-10 minut. W małym garnuszku rozgrzewamy olej i krótko smażymy szałwie ( gdy listki przestaną skwierczeć są gotowe) Ugotowane pierożki polewamy masłem i posypujemy szałwią