reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe tortellini z mięsem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne uszka z niecodziennym farszem do których koniecznie podajcie smażoną szałwią i surówką z pomidorków i ogórków z cebulką.

Domowe tortellini z mięsem i orzechami

Składniki:

Domowe tortellini z mięsem i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • płaska łyżeczka soli
  • Farsz:
  • gotowane mięso wieprzowe najlepiej chudy karczek
  • orzechy
  • jajko
  • sól, pieprz,odrobina chili- do smaku
  • łyżka koperku
  • Dodatkowo:
  • kilka listków szałwii
  • olej do smażenia
  • ew. masło do polania

Sposób przygotowania:

Domowe tortellini z mięsem i orzechami
Do mąki dodajemy bardzo ciepłe mleko i bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy przykryte czyste ściereczką. Gotowane mięso wieprzowe mielimy wraz z orzechami i cebulką. Farsz przygotowałam w proporcji 1 :3 tzn 1 część orzechów i 3 części mięsa + 1/2 dużej cebuli. Dodajemy przyprawy i koperek- i koniecznie chili, zaostrzy lekko słodkawy smak orzechów i koperku. Ciasto wałkujemy dość cienko wąską szklanką lub literatką. Nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i boki tak żeby powstały uszka. Gotujemy w osolonej wodzie przez 9-10 minut. W małym garnuszku rozgrzewamy olej i krótko smażymy szałwie ( gdy listki przestaną skwierczeć są gotowe) Ugotowane pierożki polewamy masłem i posypujemy szałwią