Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Jeśli już gołąbki to wiadomo że w sosie pomidorowym. Niby takie zwykłe, tradycyjne, ale jakże pyszne.

Gołąbki w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 20 dkg ryżu
  • 1/2 kg łopatki
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym
Kapustę obgotować w osolonej wodzie. Porozdzielać liście, z każdego odkroić twardą część.

Cebulkę posiekać i zeszklić. Dodać do zmielonego mięsa. Dodać jajko i ugotowany ryż. Doprawić i wymieszać.

Na każdy liść kapusty nałożyć część masy mięsnej. Zwinąć gołąbki. Przełożyć je do rondla, zalać wodą. Dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie gołąbki wyjąć a pozostałą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, zagotować.

Przyprawić do smaku. Zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotować.

Powstałym sosem polać gołąbki.