Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowym
Kapustę obgotować w osolonej wodzie. Porozdzielać liście, z każdego odkroić twardą część.
Cebulkę posiekać i zeszklić. Dodać do zmielonego mięsa. Dodać jajko i ugotowany ryż. Doprawić i wymieszać.
Na każdy liść kapusty nałożyć część masy mięsnej. Zwinąć gołąbki. Przełożyć je do rondla, zalać wodą. Dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie gołąbki wyjąć a pozostałą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, zagotować.
Przyprawić do smaku. Zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotować.
Powstałym sosem polać gołąbki.
Cebulkę posiekać i zeszklić. Dodać do zmielonego mięsa. Dodać jajko i ugotowany ryż. Doprawić i wymieszać.
Na każdy liść kapusty nałożyć część masy mięsnej. Zwinąć gołąbki. Przełożyć je do rondla, zalać wodą. Dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie gołąbki wyjąć a pozostałą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, zagotować.
Przyprawić do smaku. Zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotować.
Powstałym sosem polać gołąbki.