monia2005

monia2005

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 328]

Domowe wędzone piersi :-)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zabierałam się do tego dość długo i w końcu się przełamałam i wiecie co wędzić można nawet w domu :-)

Domowe wędzone piersi :-) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe wędzone piersi :-)

 

  • podwójny filet z piersi
  • na marynatę
  • szklanka wody
  • łyżeczka soli peklującej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • dodatkowo garnek do gotowania na parze
  • kawałek foli aluminiowej
  • 2 garści skrawek drzewka dębiny
  • łyżeczka czarnej herbaty
  • skrawki skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Domowe wędzone piersi :-)
Marynata ;ciepłą wodę +sól+pieprz+majeranek studzimy i wkładamy mięsko na cały dzień, w garnku na dnie układamy folię aluminiową na to skrawki drewna ,herbatę i skórki z pomarańczy stawiamy na to wkładkę do gotowania na parzę i wkładamy mięsko musi być suche bo zamiast się uwędzić to się ugotuję i przykrywamy pokrywką ,otwieramy okno nie dymi się mocno tylko delikatnie ,ale ma specyficzny zapach wędzenia i na nie za dużym ogniu gotujemy ok 25 minut po tym czasie ,wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na ok 30 minut,polecam wyszły pyszne nie za suche ,niby nie tak mocno brązowe jak w sklepie za to smak wędzenia mocno wyczuwalny.
Domowe wędzone piersi :-)
Nie za suchę,delikatnę z mocnym akcentem wędzenia mięsko
Domowe wędzone piersi :-)
Po około 15 minutach dorzuciłam jeszczę garstkę skrawek drewna

Tagi:

marynaty