Sposób przygotowania:
Domowy aromatyczny sos do pizzy
Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Kroimy na części i wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę. Czosnek miażdżymy trzonkiem noża i zdejmujemy skórkę. Kroimy na kilka kawałków i dorzucamy do zmiksowanych pomidorów. Zrywamy kilka świeżych listków bazylii. Płuczemy ją i osuszamy delikatnie. Dorzucamy do pomidorów i czosnku. Następnie dorzucamy kilka ziaren pieprzu. Może być zarówno pieprz czarny, jak i kolorowy. Wybieramy natomiast koniecznie pieprz w ziarnach, bo jest bardziej aromatyczny po rozdrobnieniu i nie wietrzeje tak szybko, jak pieprz mielony. Do pomidorów z czosnkiem, bazylią i pieprzem dorzucamy zioła: oregano i majeranek oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy łyżkę oliwy. Wszystko razem miksujemy na gładką masę w blenderze. Przygotowujemy tego samego dnia, kiedy będziemy robić pizzę lub dzień wcześniej. Do momentu zużycia przechowywujemy w lodówce.