Sposób przygotowania:
Pizza z sosem słodko - kwaśnymETAP 1:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki i mleko. Rozmieszać i odstawić na 15 minut. Resztę mąki, sól i olej umieścić w misce. Dodać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość patelni o średnicy ok. 25cm.
Patelnię natłuścić leciutko olejem. Włożyć pierwszy spód ciasta. Przykryć i na małym ogniu smażyć, aż się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę.
Na ciasto wyłożyć równomiernie wcześniej podgrzany i wymieszany ze szczyptą ziół prowansalskich połowę sosu słodko - kwaśnego. Na nim rozłożyć pokrojoną szynkę i posypać wszystko połową sera. Przykryć i smażyć aż ser się rozpuści a spód ciasta zarumieni. Wyłożyć na talerz, pokroić i posypać szczypiorkiem.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.