slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Domowy budyń szpinakowy z dodatkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smakowity domowy budyń szpinakowy z jogurtem i chrupiącymi wafelkami. Budyń jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez chemicznych dodatków. Polecam na deser.

Domowy budyń szpinakowy z dodatkami

Składniki:

Domowy budyń szpinakowy z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Domowy budyń szpinakowy z dodatkami
Umyty szpinak przekładamy do kielicha blendera, dolewamy mleko i blendujemy. Przelewamy 3/4 szpinakowego mleka do garnka, dodajemy cukier i masło oraz wstawiamy garnek na mały gaz. 

Zagotowujemy, mieszamy od czasu do czasu. W tym czasie do pozostałego mleka dodajemy żółtko i obie mąki, mieszamy trzepaczką aby nie było grudek. Do gotującego się zielonego mleka wlewamy resztę płynu z mąkami i mieszamy. Zagotowujemy budyń i przez chwilę gotujemy cały czas mieszając.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Lekko przestudzony budyń przekładamy do dwóch pucharków i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie na górę budyniu wlewamy jogurt naturalny i dekorujemy chrupiącymi wafelkami. Smacznego.