ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Sypana szarlotka mocno jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.

Sypana szarlotka mocno jabłkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa

 

  • kasza manna 2 szklanki,
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • mąka krupczatka 1 szklanka,
  • cukier 1 szklanka,
  • proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki,
  • jabłka szara reneta 1 kg,
  • cynamon 1 łyżka,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • cukier 2 łyżki,
  • masło lub margaryna 250 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa

ETAP 1:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa
Najlepiej jabłka zetrzeć na tarce grube oczka.

Jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce.

ETAP 2:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa
Można zrobic dwie warstwy jabłek, schą mase podzielić na 3 części.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzcg delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania.

ETAP 3:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa
Ja bardzo zimne masło lub margarynę kroje w plastry cienkie.

Resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta.

ETAP 4:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc.

ETAP 5:

Sypana szarlotka mocno jabłkowa

Szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący.