Sposób przygotowania:
Sypana szarlotka mocno jabłkowaETAP 1:
Jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce.
ETAP 2:
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzcg delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania.
ETAP 3:
Resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroje w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc.
ETAP 5:
Szarotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący.