Sposób przygotowania:
Domowy chleb 7
Do dużego naczynia lub miski wsypujemy 1 kg mąki pszennej, 5 dag drożdży, dolewamy 1 litr wody i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny, żeby wyrósł. Co jakiś czas należy ciasto pomieszać, żeby nie "uciekło" z miski. Po 3 godzinach należy dodać pozostały 1 kilogram mąki pszennej oraz dosypać mąkę razową(ok. 1 szklankę chyba że ktoś woli więcej), wtedy dodajemy też ulubnione nasiona oraz sól i wszystko razem mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Dobrze wyrobione ciasto powinno "odchodzić" od naczynia i ręki. Jeśli ciasto jest za rzadkie trzeba dodać jeszcze odrobinę mąki. Brytfanny smarujemy masłem i napełniamy ciastem do połowy wysokości po czym pozostawiamy tak przygotowane do momentu, aż ciasto wyrośnie do wysokości foremek. Kiedy to się stanie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 1 godzinę. Ja upieczony chleb smaruję masłem lub margaryną, żeby skórka była miękka.