Sposób przygotowania:
Domowy chleb orkiszowy
Mąkę, sól, drożdże, ziarna, oliwę i miód połączyć razem, a następnie dodawać ciepłą wodę.
Ciasto wyrobić przez 15 minut, a następnie podzielić na dwie części i przełożyć do prostokątnych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
Tak przygotowany chleb odstawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.
Wyrośnięty chleb posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40-50 minut. Ostudzić.
Smacznego.
Ciasto wyrobić przez 15 minut, a następnie podzielić na dwie części i przełożyć do prostokątnych foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą.
Tak przygotowany chleb odstawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.
Wyrośnięty chleb posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40-50 minut. Ostudzić.
Smacznego.