Sposób przygotowania:
Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wodę, sól, cukier, suche drożdże, olej, soczewicę i czarnuszkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.