kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny chlebek. Prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem soczewicy i jabłka. Polecam na kanapki.

Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 2 opakowania suchych drożdży
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • zimna woda do posmarowania chleba
  • keksówka 26 x 8 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wodę, sól, cukier, suche drożdże, olej, soczewicę i czarnuszkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie chlebek smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Do miski przekładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto na chleb.
Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb pszenny z soczewicą i jabłkiem
Wyrośnięty chlebek smarujemy wodą i posypujemy sezamem.