bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy chleb pszenny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zwykły prosty a zarazem bardzo smaczny domowy chleb. Najbardziej lubię jeść jeszcze ciepły z samym masłem.

Domowy chleb pszenny

Składniki:

Domowy chleb pszenny

 

  • Zaczyn:

 

 

  • 500 gram letniej wody

 

 

  • Ciasto właściwe:

 

  • cały zaczyn

 

 

  • 100 gram letniej wody

 

 

  • 60 gram mleka w proszku

 

  • 30 gram roztopionego smalcu

 

  • Dodatkowo:

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy chleb pszenny
Składniki zaczynu łączymy ze sobą,przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, mleko w proszku i wodę. Zagniatamy ciasto,wyrabiając je przez 10 minut. Dodajemy roztopiony smalec i wyrabiamy jeszcze przez 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny aby ciasto podwoiło swoją objętość.Dzielimy na dwie części i formujemy w bochenki,przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nożem nacinamy wierzch chleba,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.