Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z ziemniakami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny domowy chlebek z pszennej mąki razowej i tortowej, z otrębami pszennymi, podsmażoną cebulką i ugotowanymi ziemniakami.

Chleb z ziemniakami i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z ziemniakami i cebulą

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z ziemniakami i cebulą
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, ostudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, ziemniaki i cebulę, wlać wodę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok.10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy ok. 22 cm i małej keksówki). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Chleb z ziemniakami i cebulą
Rozczyn drożdżowy zrobiony z drożdży mleka i cukru.
Chleb z ziemniakami i cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Chleb z ziemniakami i cebulą
Cebula ziemniaki woda i rozczyn dodane do sypkich składników.
Chleb z ziemniakami i cebulą
Wyrośnięte ciasto przełożone do dwóch foremek.