Sposób przygotowania:
Chleb z ziemniakami i cebulą
Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, ostudzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać do nich rozczyn drożdżowy, ziemniaki i cebulę, wlać wodę. Wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać ok.10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ja przełożyłam do dwóch: tortownicy ok. 22 cm i małej keksówki). Odłożyć do ponownego podrośnięcia. Chleb piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, studzić na kratce.