Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Domowy chlebek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy chleb z nasionami lnu i kminkiem, smaczny, ale ma jeden feler - szybko znika

Domowy chlebek

Składniki:

Domowy chlebek

 

  • mąka pszenna - 1 kg
  • mleko - 1 litr
  • drożdże świeże - 10 dag
  • otręby - 1 opak 250 g
  • siemię lniane - 3 łyżki
  • kminek 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżka
  • jaja - 2 - 3 szt

 

Sposób przygotowania:

Domowy chlebek
Mleko zagotować i ostudzić. Dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki do 1/2 litra ciepłego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce, a gdy zaczyn się wzburzy wlać do naczynia z pozostałymi suchymi składnikami oraz z jajkami.. Dokładnie wyrobić ciasto, a podczas wyrabiania dodawać pozostałe mleko. Odstawić wyrobione ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia 2 podłużnych wąskich blaszek lub do jednej prostokątnej blaszki. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. około 80 minut. Wyjęłam chlebki z piekarnika i wyszłam na zakupy - jak wróciłam to została z niego niewielka cząstka.