Sposób przygotowania:
Domowy chlebek
Mleko zagotować i ostudzić. Dodać drożdże, cukier i 2 łyżki mąki do 1/2 litra ciepłego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce, a gdy zaczyn się wzburzy wlać do naczynia z pozostałymi suchymi składnikami oraz z jajkami.. Dokładnie wyrobić ciasto, a podczas wyrabiania dodawać pozostałe mleko. Odstawić wyrobione ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papierem do pieczenia 2 podłużnych wąskich blaszek lub do jednej prostokątnej blaszki. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. około 80 minut. Wyjęłam chlebki z piekarnika i wyszłam na zakupy - jak wróciłam to została z niego niewielka cząstka.