paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Domowy gyros z frytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gyros z frytkami najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i surówką.

Domowy gyros z frytkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy gyros z frytkami

 

  • Gyros:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (duża)
  • przyprawa do gyrosa (ok 5 łyżeczek)
  • 3 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy gyros z frytkami
Gyros: Pierś myjemy. Kroimy w plastry a następnie na paseczki. Pokrojone mięso przekładamy do miseczki, polewamy olejem i posypujemy przyprawą gyros. Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią) Wstawiamy do lodówki na ok godzinę.

W tym czasie przygotowujemy frytki. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i na paseczki. Pocięte frytki płuczemy wodą i dokładnie odsączamy (jeśli będziemy smażyć mokre to tłuszcz będzie pryskał) Do rondla wlewamy olej i mocno grzejemy. Na rozgrzany wrzucamy partiami ziemniaki i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone frytki wyciągamy na miseczkę wyłożoną ręcznikami papierowymi (będą wchłaniać nadmiar tłuszczu)

Kiedy ostatnia porcja frytek się smaży wyciągamy z lodówki mięso i przekładamy na patelnię. Nie podlewam już olejem. Mięso smażymy przez kilka minut.

Gyrosa podajemy z frytkami. Dodatkowo polecam sos czosnkowy który idealnie pasuje do gyrosa (https://gotujmy.pl/domowy-sos-czosnkowy-wg-beaty,przepisy-sosy-przepis,207229.html) a także surówkę z kapusty pekińskiej (https://gotujmy.pl/surowka-z-kapusty-pekinskiej-wg-beaty,przepisy-surowki-przepis,207230.html) Smacznego :)
Domowy gyros z frytkami
Pierś myjemy a następnie kroimy w paseczki
Domowy gyros z frytkami
Mięso przekładamy do miseczk, polewamy olejemi i przyprawiamy przyprawą gyros
Domowy gyros z frytkami
Ziemniaki obieramy, kroimy w paseczki i smażymy w głęboki oleju na złoto
Domowy gyros z frytkami
Mięso przekłądamy na patelnię i smażymy