Sposób przygotowania:
Domowy keczup z czosnkiem
1. Umytą cukinię obierz ze skórki wykrój miąższ ze środka , a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
3. Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .
4. Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .
5. Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.
6.Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .
7. Gotowałam na małym ogniu mieszając .
8. Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz , już ugotowane . 9. Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .
10. Zmieściło się wszystko , do keczupu dopiero teraz dodałam (pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )
11. Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam godzinę .
12. Gorący keczup wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)
2. Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
3. Pomidory myje i kroje w kostkę nie sparzam ich .
4. Będą potrzebne dwa garnki 5 litrowe .
5. Blenderm zmiksowałam pomidory , przełożyłam je do dwóch garnków . Zmiksowałam cukinię , przełożyłam do dwóch garnków.
6.Paprykę czerwoną i zieloną pokroiłam drobno i zmiksowałam blenderem też przełożyłam do dwóch garnków .
7. Gotowałam na małym ogniu mieszając .
8. Po godzinie trochę się wygotowało , a po 4 godzinach wyłączyłam gaz . Zmiksowałam składniki jeszcze raz , już ugotowane . 9. Przełożyłam teraz wszystko do jednego garnka 5 litrowego .
10. Zmieściło się wszystko , do keczupu dopiero teraz dodałam (pieprz, cukier ,paprykę, ocet winny , cynamon, imbir, ziele angielskie )
11. Gotowałam teraz 3 godziny i znowu zmniejszyło się o połowę. Na samym końcu dodałam suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią ,czosnek posiekany , gotowałam godzinę .
12. Gorący keczup wkładałam w słoiczki i pasteryzuje 15 minut . Teraz mam zapas na zimę będzie idealny do pizzy :)
kołczu
lalunia
zbysiowa
Już dopisuję :) A przepis brzmi zachęcająco:)
lalunia
Słoiczek zużyłam już do pizzy i zupy pomidorowej :)